Седмична агрометеорологична прогноза за периода 06-12.07.2018 г.

През първата половина от следващия седемдневен период времето ще продължи да бъде неустойчиво. Очакват се краткотрайни, но интензивни валежи, остава вероятността за градушки и нанасяне на допълнителни щети по земеделските култури. Падналите валежи в края на юни доведоха до увеличаване на почвените влагозапаси в 50 cm почвен слой и подобрение на условията за развитието на пролетните култури – слънчоглед, царевица, фасул, соя, грах. Честите превалявания през следващия период ще възпрепятстват жътвата на пшеницата, ечемика и рапицата.

При царевицата ще протичат фазите изметляване, изсвиляване и потъмняване на свилата. При слънчогледа ще протича фаза цъфтеж. При бобовите култури ще се образуват бобове.

Влажното време, с чести превалявания, създава условия за развитие и зараза с гъбни болести по трайните насаждения и зеленчуковите култури – мана по пипера, доматите и картофите, струпясване по семковите овощни видове, кафяво гниене по костилковите, мана по лозата.

Стабилизирането на времето, което  се очкава през втората половина от периода ще създаде по-добри условия за провеждане на растителнозащитни пръскания срещу гъбните заболявания, а също и за продължаване на жътвената кампания с ускорени темпове за да не се допусне загуба на реколта.

Драгомир Атанасов

агрометеоролог в НИМХ

 

ВК

Забележка:

Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.