Актуална информация и новини

ВРЕМЕ Е ЗА РЕЗИТБИ

През второто и третото десетдневие на февруари и първото и второ десетдневие на месец март, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за извършване на зимните резитби при овощните култури. Преждевременните както и късните резитби се отразяват неблагоприятно на овошките, лишават ги от част от асимилатите  добити през предходния вегетационен период.

Чрез качественото провеждане на зимните резитби могат да се регулират до голяма степен растежните и репродуктивните процеси на овощните дървета и храсти. Зимната резитба се извършва първо при студоустойчивите овощни видове – ябълка, круша, слива и др. При раноцъфтящите овошки – бадем, кайсия, праскова, череша резитбата трябва да приключи до края на февруари, преди възобновяване на вегетацията. Това важи и за касиса.

Най-често практикуваните зимни резитбени операции при плододаващите овощни култури са прореждане (просветляване) на короната, при които се премахват цели клонки и клони, извършва се съкращаване на клони, клончета и леторасти. При съкращаване на едногодишни клонки дървесината се реже над пъпка, 2-3мм над върха на пъпката, под ъгъл 45о с наклон на противоположната и страна.

При премахване на цели клончета и клони отрезът се прави над надебеленият пръстен образуван в основата на клоните. При резитбата пръстенът не трябва да се наранява, не трябва да се оставят чепове, за да не се затруднява зарастването на раните. Резитбите трябва да се извършват качествено, с остри инструменти.

За ускоряване зарастването на по-големите отрези (над 2,5см при костилковите и 3см при семковите) и ограничаване на евентуални заразявания е препоръчително непосредствено след резитбата използването на овощарска замазка, блажна боя на безирена основа или обикновен ленен безир.

При овошките с провеждането на зимната резитба при необходимост се извършва и фитосанитарна. С фитосанитарната резитба се унищожават нападнатите от болести и неприятели клонки и леторасти. По този начин се редуцират зимуващите зарази, ограничава се тяхното разпространение в началото на пролетния вегетационен период. При фитосанитарната резитба отрезите трябва да са на разстояние 30-40cм. от мястото на повредата. Инструментите, използвани при резитбата, след всеки отрез трябва да се дезинфекцират.

Посочените резитби се прилагат и за декоративните растения и храсти в парковете и градините като се спазва същото правило – най-напред се провеждат при раноцъфтящите, а след това при останалите видове.